CE ESTE WESTEROS?

Povestea din seria Un cântec de gheață și foc se petrece într-o lume fictivă, în general pe un continent numit Westeros.

Westeros este locul unde are loc mare parte din acţiunea seriei de cărţi şi a serialului. Este un mare continent care se află în vestul îndepărtat al lumii lui Martin, fiind separat de continentul Essos de Marea Strâmtă şi se lanţul de insule numit Stepstones. Potrivit legendei, Stepstones sunt rămăşiţele unui pod care lega Westerosul de Essos, dar care a fost distrus într-un cataclism cu mai mult de 10.000 de ani înainte de începerea poveştii.

Continentul are în jurul său diferite ape: în vest – Marea Apusului, în sud – Marea Verii, în est – Marea Strâmtă şi Shivering Sea, iar în în nord se crede că se află calota glaciară. Este îngust, având maxim 900 de mile lăţime, dar lung de aproape 3000 de mile de la Marea Verii până la Zid.

Nordul este singura regiune unde ninge, chiar şi în timpul „verilor”, iar după Zid temperaturile scad foarte mult. În sud, în schimb, este foarte cald, iar solul devine arid.

În afată de continentul Essos, mai există şi alte pământuri: Insulele Verii, din sudul Westerosului (între cele două au loc diferite schimburi) sau Sothoryos, la sud-est de Marea Verii, cu care nu prea există contact. Se ştie că mai există unele insule atât în vest, cât şi în nord-est.

Aproape întregul continent, mai puţin nordul îndepărtat de după Zid, este condus de cele Şapte Regate, care se află sunt conducerea regelui Tronului de Fier.

Cele nouă regiuni ale Westerosului sunt: Nordul (condus de Casa Stark din castelul Winterfell), Valea Arrynului (condusă de Casa Arryn din castelul Eyrie), Riverlands (condus de Casa Tully din castelul Riverrun), Westerlands (condus de Casa Lannister din castelul Casterly Rock), Insulele de Fier (condus de Casa Greyjoy din castelul Pyke), Crownlands (condus direct de Regele de pe Tronul de Fier din Oraşul Regelui), Stormlands (condus de Casa Baratheon din castelul Storm’s End), Reach (condus de Casa Tyrell din castelul Highgarden) şi Dorne (condus de Casa Martell din castelul Sunspear).

Zidul reprezintă graniţa de nord a Westerorsului, fiind construit cu ajutorul magiei de către Brandon Constructorul, cu 8.000 de ani înainte de începerea poveştii. Scopul său este de a proteja Cele Şapte Regate de Ceilalţi, personaje despre care se crede că au dispărut. Este făcut din gheaţă solidă, se întinde pe 500 km şi are peste 400 metri înălţime.

Este apărat de Fraţii Juraţi ai Rondului de Noapte, aceştia fiind cei care păzesc Zidul. Ordinul este condus de Lordul Jorah Mormont din fortăreaţa de la Castelul Negru.

Principala religie din Cele şapte Regate este Credinţa Celor Şapte, care susţine că există un singur zeu cu şapte înfăţişări: Tatăl, Mama, Luptătorul, Fierarul, Fecioara, Cotoroanţa şi Străinul. Fiecare din acestea reprezintă o parte a vieţii omeneşti, iar credincioşii se închină doar primelor şase, Străinul reprezentând moartea.

Bisericile sunt clădiri cu şapte laturi, fiecare zid fiind dedicat unei înfăţisări. De asemenea, există şi mănăstiri.

Singurele regiuni unde Credinţa Celor Şapte nu este practicată sunt Insulele de Fier, unde se venerează Zeul Înecat, şi Nordul, unde se venerează vechii zei ai pădurii.

Cele mai multe personaje sunt oameni, dar, pe măsură de acţiunea evoluează, Martin introduce şi alte rase pe care personajele le considerau dispărute.

- Copiii Pădurii sunt o rasă prietenoasă care divinizează vechii zei şi pădurea.
- Ceilalţi sunt nişte creaturi ale gheţii, care trăiesc în nordul îndepărtat, după Zid.
- Uriaşii sunt oameni foarte înalţi despre care se crede că trăiesc dincolo de Zid. Totuşi, oamenii din Westeros îi consideră doar un mit.
- Dragonii sunt reptile înaripate capabile să respire foc. Au apărut pentru prima dată în est şi au fost înrobiţi de Valyriani, care îi foloseau în războaie şi pentru transport. Cei mai mulţi au fost ucişi cu patru secole înainte de începerea poveştii, iar ultimii rămaşi au murit cu peste 150 de ani în urmă.

SAGA CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC

Seria Fantasy Cântec de Gheaţă şi Foc a fost începută în 1991. Primul volum din ceea ce trebuia să fie doar o trilogie a fost publicat în 1996 iar ultimul apărut în momentul de față, în 2011. Seria conţine până acum cinci volume, fiecare având în jur de 1000 de pagini: Urzeala Tronurilor, Încleştarea Regilor, Iureşul Săbiilor, Festinul Ciorilor şi Dansul Dragonilor. Acestea vor fi urmate de The Winds of Winter (la care Martin lucrează în acest moment) şi A Dream of Spring.

Fiecare volum publicat a devenit rapid un bestseller internaţional (cel de-al patrulea volum a debutat pe lista de bestsellere a The New York Times direct pe primul loc). Seria a fost tradusă în peste douăzeci de limbi şi a fost vândută în peste 15 milioane de exemplare în toată lumea.

Seria este relatată la persoana a treia din perspectiva mai multor personaje (31 până la finalul celui de-al cincelea volum) şi conţine trei fire narative principale, care se împletesc, devenind dependente unul de celălalt.

Primul volum din serie, Urzeala Tronurilor (1996) a câştigat în 1997 premiul Locus şi a fost nominalizat la premiile Nebula şi World Fantasy. Încleştarea Regilor (1998) a câştigat de asemenea premiul Locus şi a fost nominalizat la Nebula în 1999. La fel ca primele două, Iureşul Săbiilor (2000) a câştigat premiul Locus. În plus, a fost nominalizat la premiile Hugo şi Nebula. Cu Festinul Ciorilor (2006), Martin nu a reuşit să câştige niciun premiu, deşi a fost nominalizat la premiile Locus, Hugo şi British Fantasy.


Westeros

CONCURS


Primul concurs pe Westeros.ro pentru fanii seriei "Cântec de gheață și foc", scrisă de George R.R. Martin. Participă și câștigă.

Alături de concursul principal, care se adresează exclusiv bloggerilor, editura Nemira organizează (în perioada 3 – 21 Mai) și concursuri pe pagina de Facebook “Urzeala Tronurilor”, pe contul de Twitter “gheatasifoc” şi pe siteul Westeros.ro