Cine este George R.R. Martin?

George Raymond Richard Martin (GRRM) este un autor american de Fantasy, Horror şi Science Fiction, cunoscut în special pentru seria de succes Cântec de Gheaţă şi Foc, adaptată de HBO pentru serialul Urzeala Tronurilor. Martin s-a născut pe 20 septembrie 1948 în Bayonne, New Jersey. Părinţii lui, Raymond Collins Martin şi Margaret Brady Martin, au mai avut şi două fiice, Darleen şi Janet.

A urmat cursurile şcolii primare Mary Jane Donohoe şi ale liceului Marist. A început să scrie de când era copil, vânzând povestiri despre monştri celorlalţi copii din cartier. În liceu, a devenit fan al benzilor desenate şi a început să scrie ficţiune pentru reviste de divertisment scrise de amatori. Prima sa operă publicată a fost The Hero, pe care a vândut-o în 1970, la 21 de ani, revistei Galaxy.

În acelaşi an, a absolvit Northwestern University din Evanston, Illinois, cu o diplomă în jurnalism.

După absolvire, a făcut voluntariat pentru VISTA, a predat jurnalismul studenţilor de la colegiul Clarke din Dubuque, Iowa, a organizat campionate de şah pentru Asociaţia Continental Chess şi în acelaşi timp a continuat să scrie.

În 1975, s-a căsătorit cu Gale Burnick, de care a divorţat după numai patru ani de căsnicie. Tot atunci a decis să devină scriitor full-time, renunţând la slujba de profesor. Într-un interviu, Martin spunea că lucrul cu studenţii îi oferea o mare satisfacţie, dar în acea perioadă nu reuşea să scrie atât cât voia, aşa că a trebuit să facă o alegere între cele două.

Momentan, Martin locuieşte în Santa Fe, New Mexico. Este membru al Writers’ Guild of America, West şi al Science Fiction & Fantasy Writers of America, unde a fost director regional între 1977-1979 şi vice preşedinte între 1996-1998.

A primit numeroase premii, printre care amintim:

- Premiul Ignotius pentru cel mai bun roman străin (2002) – Urzeala Tronurilor
- Premiul Hugo pentru cea mai bună nuvelă (1974) – A song for Lya
- Premiile Hugo, Locus şi Nebula pentru cea mai bună povestire (1979) – Regii nisipurilor
- Premiul Bram Stoker pentru cea mai bună povestire (1987) – The Pear-Shaped Man
- Premiul World Fantasy pentru cea mai bună povestire a anului 1988 – The Skin Trade
* În 2011, a fost numit de revista Time drept unul dintre cei mai influenţi oameni din lume.

Martin consideră că poate cel mai important lucru pentru orice autor este să citească. Mult. Orice. Indiferent că este vorba de benzi desenate, romane, reviste, ziare, literatură clasică, istorică, erotică sau science fiction. Pentru că “fiecare autor are ceva să te înveţe, fie că este ceva bun sau rău. Da, poţi să înveţi şi din cărţi proaste – ce să nu faci”. De asemenea, un alt lucru important e să scrii zilnic, chiar dacă doar o pagină sau două. “Cu cât scrii mai mult, cu atât mai bun devii”, adaugă Martin.

Dintre operele lui George R.R. Martin:

  • Peregrinarile lui Tuf
  • zburatorii noptii

Westeros

CONCURS


Primul concurs pe Westeros.ro pentru fanii seriei "Cântec de gheață și foc", scrisă de George R.R. Martin. Participă și câștigă.

Alături de concursul principal, care se adresează exclusiv bloggerilor, editura Nemira organizează (în perioada 3 – 21 Mai) și concursuri pe pagina de Facebook “Urzeala Tronurilor”, pe contul de Twitter “gheatasifoc” şi pe siteul Westeros.ro