Despre serialul Urzeala Tronurilor

Având în vedere succesul extraordinar pe care seria Cântec de Gheaţă şi Foc l-a avut, următorul pas logic a fost ecranizarea acesteia. Având o poveste foarte complexă, a fost imposibil de transformat într-un film, aşa că s-a ales varianta unui serial, al cărui prim sezon a apărut în aprilie 2011.

“HBO e singurul loc unde se putea face serialul meu. M-am gândit la asta cu ani în urmă, înainte de a semna un acord, imediat după ce cartea a devenit bestseller. Ştiam că nu poate fi făcut film – amploarea poveştii era prea mare. Aşa că mi-am îndreptat atenţia către televiziune şi mi-am dat seama că nu poate fi orice televiziune – vorbim, totuşi, de o poveste pentru adulţi. Aşa că HBO-ul a fost singura opţiune viabilă”, mărturiseşte autorul seriei, George R.R. Martin.

Serialul este produs de scenariştii de succes David Benioff şi D.B. Weiss, care s-au făcut cunoscuţi în special pentru filmele The 25th Hour (2002), Troy (2004) şi X-Men Origins: Wolverine (2009) – Benioff şi Ender’s Game – Weiss.

Despre cei doi, Martin spune: “Când m-am întâlnit cu creatorii David Benioff şi D.B. Weiss, mi-a fost clar că înţeleg cărţile şi că sunt dornici să facă o adaptare cât mai fidelă”.

“George s-a implicat în serial încă de la început. Ne-a dat note pe primul draft de pilot şi a participat la casting. Ne-a dat feedback pe aproape orice. E important să fie mulţumit – el e motivul pentru care suntem aici”, spune Benioff.

Este câştigătorul a numeroase premii, printre care Globul de Aur (pentru cel mai bun actor secundar într-un serial TV), Emmy (cel mai bun generic), SFX Sci-Fi (cel mai bun serial nou) etc.

Sezonul 2 din Urzeala Tronurilor va fi lansat pe 2 aprilie 2012.

SAGA CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC

Seria Fantasy Cântec de Gheaţă şi Foc a fost începută în 1991. Primul volum din ceea ce trebuia să fie doar o trilogie a fost publicat în 1996 iar ultimul apărut în momentul de față, în 2011. Seria conţine până acum cinci volume, fiecare având în jur de 1000 de pagini: Urzeala Tronurilor, Încleştarea Regilor, Iureşul Săbiilor, Festinul Ciorilor şi Dansul Dragonilor. Acestea vor fi urmate de The Winds of Winter (la care Martin lucrează în acest moment) şi A Dream of Spring.

Fiecare volum publicat a devenit rapid un bestseller internaţional (cel de-al patrulea volum a debutat pe lista de bestsellere a The New York Times direct pe primul loc). Seria a fost tradusă în peste douăzeci de limbi şi a fost vândută în peste 15 milioane de exemplare în toată lumea.

Seria este relatată la persoana a treia din perspectiva mai multor personaje (31 până la finalul celui de-al cincelea volum) şi conţine trei fire narative principale, care se împletesc, devenind dependente unul de celălalt.

Primul volum din serie, Urzeala Tronurilor (1996) a câştigat în 1997 premiul Locus şi a fost nominalizat la premiile Nebula şi World Fantasy. Încleştarea Regilor (1998) a câştigat de asemenea premiul Locus şi a fost nominalizat la Nebula în 1999. La fel ca primele două, Iureşul Săbiilor (2000) a câştigat premiul Locus. În plus, a fost nominalizat la premiile Hugo şi Nebula. Cu Festinul Ciorilor (2006), Martin nu a reuşit să câştige niciun premiu, deşi a fost nominalizat la premiile Locus, Hugo şi British Fantasy.


Westeros

CONCURS


Primul concurs pe Westeros.ro pentru fanii seriei "Cântec de gheață și foc", scrisă de George R.R. Martin. Participă și câștigă.

Alături de concursul principal, care se adresează exclusiv bloggerilor, editura Nemira organizează (în perioada 3 – 21 Mai) și concursuri pe pagina de Facebook “Urzeala Tronurilor”, pe contul de Twitter “gheatasifoc” şi pe siteul Westeros.ro