Tronul de fier

Tronul de Fier este tronul pe care domneşte Regele Celor Şapte Regate şi se află în Fortăreaţa Roşie din Debarcaderul Regelui. Termenul este folosit şi pentru a descrie puterea şi autoritatea Regelui (“revoltă împotriva Tronului” înseamnă “revoltă împotriva regelui”). A fost construit în timpul Regelui Aegon Cuceritorul şi este format din sutele de săbii luate de la lorzii care i s-au supus şi care au fost topite. Din cauza lamelor care ies din el, este incomfortabil, iar uneori se întâmplă chiar să îl taie pe cel care stă jos.

Primul fir narativ se desfăşoară în cele Şapte Regate ale continentului Westeros şi prezintă cronica unui război civil pentru coroana Westerosului, purtat între mai multe familii. Acţiunea din al doilea fir narativ are loc la graniţa de nord a Westerosului, unde un zid imens din gheaţă protejează regatul împotriva Celorlalţi, care sunt din ce în ce mai ameninţători. Al treilea fir narativ are loc pe Essos, un continent din est, şi o urmăreşte pe Daenerys Targaryen, fiica exilată a unui rege ce fusese omorât în urmă cu 15 ani, în timpul altui război, care doreşte să revină în Westeros pentru a-şi revendica dreptul la Tronul de Fier.

Pentru Tronul de Fier se luptă mai multe personaje. Iată care sunt acestea, plus o serie de alte personaje importante:

Robert Baratheon este Regele Celor Şapte Regate din Westeros. A devenit rege după ce a învins într-un război civil ce a avut loc cu 17 ani înainte de începerea poveştii. Este căsătorit cu Cersei Lannister, pe care a luat-o de soţie nu pentru că o iubeşte, ci din cauza unei alianţe. Preferă băutura, vănatoarea şi prostituatele, în locul conducerii Westerosului.
Apare doar în şapte episoade din serial, iar moartea sa declanşează războiul civil pentru coroană.

Rolul său este jucat de actorul britanic Mark Addy, în vârstă de 48 de ani, cunoscut în lumea cinematografiei în special pentru rolul de detectiv din sitcomul The Thin Blue Line şi pentru rolul din filmul The Full Monty.

Eddard Stark, cunoscut şi sub numele de Ned, este capul familiei Stark şi Lord de Winterfell, Păzitor al Nordului. Este căsătorit cu Lady Catelyn din Casa Tully cu care are împreună cinci copii legitimi: Robb, Sansa, Arya, Bran şi Rickon. De asemenea, are şi un fiu nelegitim, Jon Snow. Devine Mână a regelui Robert când Mâna anterioară moare în condiţii suspecte. Descoperă relaţia incestuasă dintre regina Carsei Lannister şi fratele acesteia, Jaime Lannister. Din cauza aliaţilor săi politici, este arestat pentru trădare. Îşi mărturiseşte crima pentru a-şi proteja familia şi este executat. Conflictul dintre Casele Stark şi Lannister porneşte Războiul celor Patru Regi.

În serial, este jucat de actorul Sean Bean, în vârstă de 52 de ani, care s-a făcut cunoscut în lumea cinematografiei în special pentru rolurile din Lord of the Rings, Golden Eye sau Troy. Apare doar în primul sezon.

Un alt personaj important este Catelyn Stark, soţia lui Eddard Stark, născută în Casa Tully. Este o mama devotată, care îşi protejează foarte mult copiii. După o tentativă de asasinare a fiului său, Bran, îl urmăreşte pe soţul său, pentru a-l avertiza că cei din Casa Lannister au fost implicaţi. Pe drumul de întoarcere, îl găseşte pe Tyrion Lannister, pe care îl ia sub custodia sa, motiv pentru care conflictul dintre Case este amplificat. După ce Cersei Lannister devine regină regentă, după moartea neaşteptată a Regelui Robert, Eddard este arestat pentru trădare, iar Catelyn este obligată să renunţe la custodia asupra lui Tyrion şi îi jură fiului său, Robb, că îl va răzbuna pe tatăl său.

Rolul său este jucat de Michelle Fairley, în vârstă de 47 de ani, care s-a făcut cunoscută în special datorită rolurilor din serialele britanice  The Bill, Holby City sau Heartbeat şi pentru cel din filmele Harry Potter and the Deathly Hallows.

Robb Stark este Regele din Nord. După moartea tatălui său, Eddard, Robb devine capul familei Stark şi Lord al Winterfell. Conduce o revoltă împotriva lui Joffrey Baratheon, cel din ordinul căruia a fost executat tatăl său, pentru ca Nordul să nu se afle sub controlul Tronului. Are doi fraţi mai mici, Bran şi Rickon, şi două surori, Sansa şi Arya. De asemenea, este foarte apropiat şi de fratele său vitreg, bastardul Jon Snow.

Rolul său este jucat de actorul scoţian Richard Madden, în vârstă de 26 de ani, cunoscut în special pentru rolurile din serialele Barmy Aunt Boomerang şi Hope Springs şi pentru cele din filmele Chatroom şi Worried about that boy.

Jon Snow este fiul bastard al Lordului Eddard Stark al Winterfell. Încurajat de unchiul său, Jon devine Cercetaş al Rondului de Noapte, frăţia care administrează Zidul, unde nimănui nu îi pasă care au fost circumstanţele naşterii sale.

Rolul său este jucat de Kit Harington, în vârstă de 25 ani. În 2008 şi 2009, a jucat în piesa de teatru War House la Teatrul Naţional din Londra, apoi, în 2010, a apărut în Posh, la Royal Court Theatre din Londra.

Arya Stark este fiica lui Eddard şi a lui Catelyn, are o sora (Sansa) şi patru fraţi, dintre care unul vitreg (Robb, Bran, Rickon şi Jon Snow). Spre deosebire de celelalte fete, nu doreşte să devină o lady şi să se mărite pentru influenţă şi putere, considerând că destinul nu poate fi forţat. De asemenea, este o fire independentă, fascinată de război şi deseori confundată cu un băiat.

Rolul său este jucat de Maisie Williams, în vârstă de 14 ani.

Sansa Stark este al doilea copil al lui Eddard al lui Catelyn Stark, are patru fraţi, dintre care unul vitreg (Robb, Bran, Rickon şi Jon Snow) şi o soră mai mică (Arya). Este logodită cu Joffrey Baratheon şi, deşi la început era foarte încântată de acest lucru, părerea despre Joffrey i s-a schimbat, după ce acesta a ordonat ca tatăl său să fie executat. Este foarte bună la cusut şi broderie, îi plac poezia şi cântecele şi visează să fie o regină bună, asemenea Cersei Lannister.

Rolul său este jucat de Sophie Turner, în vârstă de 16 ani.

Joffrey Baratheon este Regele Tronului de Fier. Mama sa, Cersei Lannister, va fi regina regentă până când el va deveni major şi va putea conduce Westerosul. Deşi se crede că este fiul lui Robert Baratheon, tatăl său real este Jaime Lannister, fratele reginei. Este de obicei acompaniat de garda de corp Sandor Clegane, cunoscut sub numele de Câinele. Deşi se află pe Tronul de Fier, este laş, arogant, sadic şi răsfăţat.

Rolul său este jucat de actorul irlandez Jack Gleeson, care a mai apărut în Batman Begins şi All Good Children.

Cersei Lannister, foarte rar numită Cersei Baratheon este, de la moartea soţului său, Regină Regentă şi Protectoare a Regatului. Este singura fiica a Lordului Tywin Lannister şi mai are doi fraţi (Jaime şi Tyrion Lannister). Pretinde că tatăl lui Joffrey este răposatul rege Robert Baratheon, deşi atât el, cât şi ceilalţi doi copii ai ei, Myrcella şi Tommes, sunt copiii fratelui ei, Jaime Lannister.

Rolul său este jucat de actriţa Lena Headey, în vârstă de 38 de ani, cunoscută în lumea cinematografiei în special pentru rolul principal din Terminator: The Sarah Connor Chronicles.

Jaime Lannister este fiul cel mare al Lordului Tywin Lannister, capul familiei Lannister. Încă de când era adolescent, acum 20 de ani, este cavaler al Gărzii Regale şi din acest motiv nu poate moşteni pământurile tatălui său. Deşi nu multi ştiu acest lucru, este tatăl natural al lui Joffrey, Myrcella şi Tommen, copiii reginei Cersei.

Rolul său este jucat de actorul danez Nikolaj Coster-Waldau, în vârstă de 41 de ani, care a apărut în serialele New Amsterdam şi Virtuality.

Tyrion Lannister este fiul cel mic al Lordului Tywin Lannister, patriarhul Casei Lannister şi fratele mai mic al lui Jaime şi al lui Cersei. Pentru că este pitic, este persecutat constant, dar acest lucru este atenuat totuşi datorită intelectului său, dar şi a situaţiei sociale.
Când era foarte tânăr, Tyrion a întâlnit-o pe Tysha, care era foarte înspăimântată pentru că tocmai era să fie violată. În timp ce Jaime s-a dus în căutatea atacatorilor, Tyrion a ajutat-o să îşi revină şi cei doi au devenit iubiţi, apoi soţ şi soţie pentru puţin timp. Când când Jaime a mărturisit că Tysha este de fapt o prostituată pe care a pus-o să se prefacă că se află în pericol, ca fratele său să fie în sfârşit fericit cu o femeie, Tywin a ordonat ca aceasta să fie violată sub ochii lui Tyrion, apoi a dat-o afară.
Deşi are o slăbiciune pentru prostituate şi băutură, este foarte inteligent şi cult.

Rolul său este jucat de actorul american Peter Dinklage, în vârstă de 42 de ani, care a apărut în filmele The Station Agent, Death al a Funeral şi The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

Daenerys Targaryen, numită Daenerys Stormborn, cea Nearsă, este singurul copil în viaţă al Regelui Aerys I Targaryen cu sora /soţia lui, Regina Rhaella. Când Robert Baratheon s-a autoproclamat rege, mama lui Daenerys s-a stabilit pe insula Dragonstone, unde a născut-o şi a murit la scurt timp.

Rolul său este jucat de actriţa Emilia Clarke, în vârstă de 25 de ani.

SAGA CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC

Seria Fantasy Cântec de Gheaţă şi Foc a fost începută în 1991. Primul volum din ceea ce trebuia să fie doar o trilogie a fost publicat în 1996 iar ultimul apărut în momentul de față, în 2011. Seria conţine până acum cinci volume, fiecare având în jur de 1000 de pagini: Urzeala Tronurilor, Încleştarea Regilor, Iureşul Săbiilor, Festinul Ciorilor şi Dansul Dragonilor. Acestea vor fi urmate de The Winds of Winter (la care Martin lucrează în acest moment) şi A Dream of Spring.

Fiecare volum publicat a devenit rapid un bestseller internaţional (cel de-al patrulea volum a debutat pe lista de bestsellere a The New York Times direct pe primul loc). Seria a fost tradusă în peste douăzeci de limbi şi a fost vândută în peste 15 milioane de exemplare în toată lumea.

Seria este relatată la persoana a treia din perspectiva mai multor personaje (31 până la finalul celui de-al cincelea volum) şi conţine trei fire narative principale, care se împletesc, devenind dependente unul de celălalt.

Primul volum din serie, Urzeala Tronurilor (1996) a câştigat în 1997 premiul Locus şi a fost nominalizat la premiile Nebula şi World Fantasy. Încleştarea Regilor (1998) a câştigat de asemenea premiul Locus şi a fost nominalizat la Nebula în 1999. La fel ca primele două, Iureşul Săbiilor (2000) a câştigat premiul Locus. În plus, a fost nominalizat la premiile Hugo şi Nebula. Cu Festinul Ciorilor (2006), Martin nu a reuşit să câştige niciun premiu, deşi a fost nominalizat la premiile Locus, Hugo şi British Fantasy.


Westeros

CONCURS


Primul concurs pe Westeros.ro pentru fanii seriei "Cântec de gheață și foc", scrisă de George R.R. Martin. Participă și câștigă.

Alături de concursul principal, care se adresează exclusiv bloggerilor, editura Nemira organizează (în perioada 3 – 21 Mai) și concursuri pe pagina de Facebook “Urzeala Tronurilor”, pe contul de Twitter “gheatasifoc” şi pe siteul Westeros.ro